Monday, 22 May 2017

Short Trip to Bentong : Suria Hot Spring Bentong

Ni kisah short percutian kami March lepas..Our Anniversary Getaway 💜💜

Dah lama usha tempat ni sebenarnya..secara kebetulan..I ajak mr hubby untuk bercuti pada tarikh anniversary ke – 7 kami..yang jatuh pada 27hb March hari tu..Monday..so memang kena apply cuti la..plan asal sebenarnya ke hotel yang lain..tp hotel yang berdekatan jugak la..coz time tu I usha, harga Suria Hotspring ni lain..so both myself n mr hubby opt tuk ke tempat lain jerr..tp nasib baik gak time ni lum tempah apa pun lagi..still undecisive lagi nk tempah ke hotel yang mana..

Tetibe dalam seminggu lebih sebelum tarikh tu, I duk usha lagi dalam Agoda (most of my getaway is booked by Agoda)..tetibe I tengok harga Jacuzzi Villa, dalam RM209 jerr..terus I inform mr hubby..dia pun setuju..kitaorang ni dah banyak kali kena..kalo pergi mana2 hotel & resort, kena pastikan dalam bilik ada jacuzzi atau bath tub..coz mood anak2 kitaorang ni x menentu..walaupun ada swimming pool yang besar..tp kekadang x mau mandi kt pool..nak mandi bath tub jerr..ada jugak bilik2 yang lain..tp yang tu xde bath tub atau jacuzzi la..

So terus I booking satu Jacuzzi Villa (2 days 1 night stay)..perjalanan nak ke sana, xde la jauh mana pun..tp bila dah sampai exit nk masuk tu, nk sampai ke Suria Resort ni, jauh jugak la..jalan pulak berliku2 (ikut jalan jauh..waze la ni..cheh)..nasib baik x pening la..depan resort ni ada jugak pool..yang ni public punya..kitaorang x masuk pun dalam pool yang ni..x sempat..huhuhu..

OUTDOOR PUBLIC POOL

LOBBY AREA..CHECK IN 

Kitaorang sampai awal, dalam kul 2 gitu..nasib baik dapat check in awal. Check in pun cepat..berkobar nk masuk bilik sebenarnya..sampai jerr depan pintu bilik, kunci bilik x leh guna pulak..aduhh!! Rupanya diaorg terbagi salah kunci..nasib baik ada pembantu2 dekat situ yang tolong ambil kan kunci yang betul..thank Q yerr…

The Room : Jacuzzi Villa & Pool

Masuk2 jer..terus nampak living room dia yang comey..Jacuzzi Villa ni sesuai untuk 4 org gitu..ada satu bilik besar dan satu sofa bed berhadapan dengan TV..sampai dalam rumah jerr..anak2 n mr hubby terus menuju ke tempat jakuzi..semua terkejut dengan kebesaran jakuzi tu..I pun terkejut..tengok gambo, macam kecik2 jerr..kitaorg dapat jakuzi yang bulat..kawasan jakuzi ni pula x berbumbung tau..so kalo hujan..x leh la berendam..jom usha gambar2 dalam villa ni ye

PATH TO OUR VILLA..

LIVING AREA..SOFA BED TU BESAR WEI..

KING SIZE BED

SHOWER..SIKECIK MELAWAT KAWASAN..EXPLORER SANGAT

THE JACUZZI..SEBELUM DI ISI AIR..DALAM OO..

YEAH..DAH PENUH..LEH MASUK DAH..TIME NI X LETAK BUBBLE LAGI..

Anak2 dah x sabo dah..tp I tunggu sampai si kecik tu tido..dia tido jerr…terus kami berendam..memang best jakuzi dia..kuat lak tu air dia..letak sikit jerr sabun..terus bubble membanyak dekat dalam tu..parti buih lak jadinya..hahaha..

Petang tu, sempat mandi di kawasan child pool..x sampai 15 minit..dah hujan lebat..cian budak2..lagi2 Lily..baru je dia nk start main2..dia selalu x mau terus mandi..so lepas tu, relax dalam bilik jer la..


CHILDREN POOL..AIR DIA X BERAPA SEJUK SANGAT..TU YANG BUDAK2 SENANG NK MASUK MANDI

ADULT POOL..BESAR POOL DIA..

ZIYAD DAH X SABAR NK TERJUN

VIEW DARI ARAH SINI PULAK..

Malam tu, kami x keluar pun, order room service jerr..dekat sini ada satu restaurant, Bunga Padi restaurant namanya..I google kejap menu2 untuk restaurant ni..based on that menu..kitaorang order 3 dishes..Chicken Chop, Char Kueh Teow and Cantonese Hor Fun..

Dalam 30 minit gitu, makanan pun sampai..portion memang besar la..for me, my chicken chop tu sedap..mr hubby nye char kueh teow biasa2 saja..tp rasanya yg paling sedap..budak2 ni punya Cantonese Hor fun..sedap giler..anak i asyik duk sebut jer, "sedap la mama"..

MY CHICKEN CHOP

HOR FUN DIA MEMANG TERBAEK LA..HABIS ANAK2 I MAKAN..

Tp coz semua lapo time tu, semua makanan sekejap jer habis..maggie yang  I bawak pun leh habis..pantang mandi2 ni..lepas mandi jer nk pekena Maggie..jd kebiasaan la pulak..

The Hot Pool

Malam tu, mr hubby pi usha kat luar..tengok cuaca ok..so dia suh kitaorang bersiap..once semua dah bersiap..tetiba hujan lebat giler..tercengang semua..hahaha..so tunggu la kejap.. Villa kami ni berdekatan dengan pintu gate nak masuk kolam..dekat sini, untuk masuk kolam, akan dapat pass card..Kawasan pool dia tutup dalam 930 gitu..HotSpring dia pulak..dalam kul 11..so dalam kul 10 lebih tu..hujan dah berhenti..so kitaorang pun pg la rendam kaki di Hot Pool..mula2 memang panas..lama2 tukar jadi sedap..Ziyad lagi la..berendam satu badan..sabo jer la..Uzayr pun syok duk rendam kaki..

X lama pun malam tu..x leh mandi lama2 pun dalam hot pool..dehydtared terus..balik jerr..semua lemau..senang budak2 ni tido..i pun menunggu budak2 ni tido..I pun tertido sekali..hehehe..


VIEW AT NIGHT..HOT POOL DI BUKA SAMPAI KUL 11 MALAM

MORNING VIEW..KITA RENDAM KAKI SAJA

Breakfast : Bunga Padi Restaurant

Pagi2 lg kitaorang dah bangun..kul 7 dah terpacak depan restaurant untuk breakfast..Breakfast dia biasa2 saja..tp orait la dr xde..nk breakfast dekat luar..x tau nk pi mana..pilihan x banyak sangat la tp kira orait lagi la..sedap pun sedap..

THE RESTO..THE ONLY RESTO..

BUBUR

NASI GORENG..NASI GORENG DIA SEDAP GAK

MEE GORENG

HOT DOG N FRUITS

The Playground

Habis jer breakfast, kami pergi ke kawasan playgroud dia dulu sebelum terjun ke pool. Kawasan playground dia nun jauh di arah bertentangan dengan pool..x jauh mana pun sebenarnya..hahaha..playground ni just nice la..unique jugak la..at least ada la benda lain selain dari pool yang budak-budak boleh buat di sini..


UNIQUE PLAYGROUND DIA..

VIEW DARI BAWAH LAK

SERONOK ANAK-ANAK MAIN

SI LILY DRIVE?? PAKAI SEAT BELT SEMUA..

Habis jer main playground, terus masuk bilik n tukar baju..its pool time bebeh..Hari isnin..so x ramai la pengunjung2 yang ada..ada la dalam 3-4 family yg lain..lepas puas mandi2 semua..singgah kejap rendam kaki di hot pool dulu..balik jer ke bilik..sambung mandi dalam jakuzi..hahaha..budak2 memang puas mandi la..seronok I tengok budak2 ni mandi..

Overall..memang puas hati la datang sini..pilihan terbaik untuk kami menyambut anniversary hari tu..untuk harga yang kami dapat, I rasa memang berbaloi sangat-sangat..will i return someday?? Definitely..x puas mandi lagi..x cukup 2 hr 1 malam..next time..kena ambik extra one day more..hehehe
Ada banyak lagi suria resort yang korang boleh usha..ni website dia ye SURIA RESORT. Now dah tukar nama which is Erya by Suria..

ADA BNYK GERAI2 JUAL BUAH BUAHAN..

K, sebelum heading back home, singgah membeli buah-buahan dulu..hehehe..
A memorable getaway for us and the kids..cant wait for our next one..

3 comments:

  1. bestnye !!!!!!! selama nih dok lalu jek, ntah bila nak singgah pon tak tau ni.. adoi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. singgah jgn x singgah..i pun teringin nk pergi lagi ni ��

      Delete
  2. Ana dh ke sini tp stay dlm bilik biasa tu je. Tp skrg dia dh tukar nama kan.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...