Tuesday, 5 December 2017

Short Trip to Genting : Genting Awana Skyway

Selepas kami check out dari First World Hotel, kami bercadang pada mulanya untuk terus pergi ke Genting Premium Outlet memandangkan cuaca still renyai2. Tp otw ke car park, nampak laluan pergi ke SkyAvenue. So kami bercadang untuk jalan-jalan sekejap di SkyAvenue tu. Saja nk usha mall baru.

SkyAvenue ni kira macam the latest Mall dekat Genting. Quite big jugak la mall ni & yang paling best, LED skrin display dia besar giler. Kalo tengok bola, memang confirm best. Sekeliling mall tu penuh dengan skrin tu. Totally a unique feature. 

Bila jalan-jalan tu, ternampak ticket counter untuk ke Awana Skyway. Kitaorang budget tutup coz cuaca dekat luar hujan non stop tp bukak rupanya. So kitaorang opt utk naik. First time bawak anak2 naik cable car. I pun dah lama x naik. Last, time dating..hehehe..kami ambil gondola yang biasa saja. Ada dua jenis dekat sini, yang standard atau yang glass floor.. yang glass floor tu, lebih mahal la..For standard gondola, one way ticket, hanya RM8 saja. Untuk budak2 bawah 90cm, free. So kami hari tu, 4 ticket pergi and 4 ticket balik. Total RM64.00. Orait la untuk short vacay kami. Penginapan dah free. So bermula la episode perjalanan naik cable car dari SkyAvenue Station..

ALL ABOARD!!

KIOSK TICKET

JOM NAIK..KABUS KT SINI PUN DAH TEBAL

MACAM AIRPORT LAK. NASIB LINE PENDEK JER

TIME NI DAH NAMPAK PEMANDANGAN SIKIT2..

SEMUA TEKUN TENGOK LUAR..KABUS JERR

HABIS BATERI..NO WORRIES..LEH CHARGE DALAM CABLE CAR NI..WAYAR BAWAK SENDIRI LA YE

Kami pergi time hari weekdays so x perlu beratur pun dekat Skyway tu. Terus dapat gondola tp rasanya kalo waktu peak, memang akan ramai. Ada beberapa stop jugak la sebelum nk sampai station last. Kami pergi sampai ke hujung. X tau pun sebenarnya last stop dia GPO. Hahaha. Memang dasar x buat homework sebelum mai ke Genting. Dah sampai GPO, apa lagi, terus shopping & shopping. Dapat la jugak barang2 idaman. Masuk kedai Sketchers..ramai betul orang. Kedai lain kosong jer..Hahaha. Kami menyinggah makan dekat The Chicken Rice Shop. Kedai makan, x banyak sangat la choice. Tp kira orait la dari xde. Lama jugak x pekena makan dekat The Chicken Rice Shop ni.

MENUJU PUNCAK!! GPO

DIRECTORY. .BANYAK KEDAI KAT SINI.  KAMI MASUK KEDAI2 SUKAN & KASUT JERR..

KOSONG JE GPO..HARI WEEKDAYS. SENANG SHOPPING

CHICKEN RICE SHOP

CHICKEN RICE SHOP

PLAYGROUND YANG UNIQUE

BILA MAIN, KEMAIN BAIK. DEKAT RUMAH, ASYIK LA GADUH..HAHAHA

Dekat GPO ni, ada juga playground yang comel untuk kanak-kanak bermain. Dekat situ jer, dah hampir sejam. Bila ajak balik, semua tarik muka. Adoi!! So afterwards, naik balik ke Awana Skyway, terus ke SkyAvenue. What a day. Simple vacay yet entertaining. Anak2 suka sangat bila naik cable car tu. Mula2 nampak kabus jer..semua macam terpaku..tiga2 duk usha pemandangan luar. Comey jer diaorang ni. Once korang nak naik gondola tu, akan ada photographer yang akan ambil gambar..so boleh la beli kemudian..buat kenangan. Harga dia a bit pricey tp last2 kitaorang beli jugak, buat kenangan. Skg gambo tu, letak dekat peti ais. hahaha..

Masuk je ke dalam kereta, x keluar lagi jalan liku2 tu, anak-anak semua dah tido. Penat la tu. Mama n yayah nk dating dalam kereta ye. Teringat zaman2 dating. Hahaha..psst..bg chance la ye..

Previous entry on Genting : Short Trip to Genting : First World Hotel

Two days one night short vacay kami to Genting Highland. X tau la bila lagi akan datang balik sini. Mungkin nk tunggu attraction-attraction yang lain bukak dulu.

K, chow.

2 comments:

  1. aritu tk naik pn cable car...bole tahan tiket kn...GPO ari weekdays mmg tkde org..syok shopping..aritu pi coach tkde la beratur pjg trus masuk je..kalo p weekend kena waiting list Q

    ReplyDelete
  2. Kena set one day pi GPO time weekdays mmg heaven tgk suasana tu kan...dan of course kena ada duit rewards diri nak membeli...juju kalau pi mana2 outlet cm ni suka beli perfume kegemaran mmg murah dari harga kt luar tu. Best gondola tu ada charge baru tau...nanti kena naik la one day hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...