Saturday, 14 April 2018

Santai-santai di Inside Scoop IOI City Mall Putrajaya

Selepas sesi shopping-shopping dekat IOI City Mall minggu lepas, kitaorang decide tuk lepak2 kejap, rehatkan kaki dan basahkan tekak sikit. Hehehe. Anak2 pun ngadu penat. Cheh. Lama wei x shopping, so bila dapat shopping, terus rasa best. Hahaha. Poyo kan. Sebenararnya takde plan pun nk makan sini. X tau pun sebenarnya kewujudan kedai ni. Time lalu tu, nampak ada couple tengah makan waffle kaler hitam. Terus usha menu lepas tu.. Then terus ajak husband minum petang santai-santai jap dekat situ. Apa nama kedai ni --> Inside Scoop


CHOICES OF ICE CREAM

Some info on Inside Scoop (Info from their web)

Inside Scoop started churning ice cream in 2013, in a cosy store in Bangsar. Noticing a gap in the premium ice cream market where it was predominantly served by international chains, we set out to make great ice cream that is inspired by our Malaysian taste buds, eating experiences (which is a fair bit!) and current trends.

We opened our doors with 16 flavours, but we are constantly testing out new ice cream flavours  and we now have way more than 31 flavours (actually more than 70!) on rotation.

At Inside Scoop, only the best ingredients goes into our ice cream. The fresh milk that we use is churned into ice cream within a couple of days of the cows being milked, our durians are carefully sourced from Raub (yes – going on durian eating trips is actually part of the job!), our tea is from Cameron Highlands, and our traditionally made gula melaka comes from Melaka.

Sekarang terdapat banyak outlet diseluruh negara. Boleh check the full list of outlet dekat sini ye : Click HERE

Terdapat pelbagai choice waffle. Ada Charcoal, Banana, Nutella & Salted Egg Yolk. Boleh pilih yang special edition jugak, which is their Peanut Butter Jelly or Choc tapi I nk try their Nutella Waffles with two scoops of ice cream. Choice of ice cream kat kedai tu yang buat I dan anak-anak teruja. Tp memandangkan I bawak anak-anak2, so last2 choice anak2 la, kalo x, buat drama pulak dekat situ. Sabo je la. Tp time tu, pekerja dia rajin memberi I sample. I dapat la rasa Ferrero Rocher Ice Cream, Cookies & Cream, Teh Tarik, Unicorn, Milo Dinosaur..banyak gak I cuba. Last2 kitaorang pilih Unicorn & Milo Dinosaur tu. Unicorn ni masam sikit coz rasa ada berries dalam ni. So orang dewasa suka la. Anak I suka coz kaler dia cantik Cheh. Xpe, mama habiskan yang ni. Hahaha

TGN BEREBUT

ARAH TEPI

Sampai jer, semua berebut. Waffles dia seriously memang sedap. Rasa ke'nutella'an dia. Memang crunchy. Baru lepas masak kan. So hot plus cold, memang combo yang best la. Ice Cream dia memang membantu menyedapkan lagi. Rasa sekelip mata habis. Maklumla, lima tangan kan. Memang nk repeat balik la kedai ni. Sedap wei. I ada jugak order CafĂ© Latte dia. Perghh, pekat. Nasib I x pening. Hahaha. 
Tempat lepak dia pun agak comel jer. Kalo dating berdua, still romantik gak rr..leh suap2 ice cream n waffles..gitu ❤❤

CAFE LATTE

CAFE LATTE

So kalo tetibe craving nk ice cream with waffles, this is the place. Satu level dengan Food Court, berdekatan juga, bersebelahan dengan Juice Work.

Happy Weekend u ols. 

Address : S-K3,Second Floor IOI City Mall, Lebuh IRC, IOI Resort City

Tuesday, 3 April 2018

Lunch @ Tamu by Santai KL Gateway Mall

Bila fikir nk makan dekat mana, selalu jadi blurr coz sampai dah x tau nk makan mana bila lunch hour. So this time around, kitaorang nk sambut birthday salah sorang geng ofismate. Kitaorang ni suka makan luar lagi2 bab nak sambut besday ni. Fikir punya fikir, still x tau nk makan apa. Hahaha. Mula-mula plan pergi je KL Sentral. Sampai sana baru fikir. Gitu kan. Last2 ada kakak ofis tu cadangkan makan di Tamu by Santai di KL Gateway Mall. So kitaorang pun on je la. Tempat pilihan kitaorang kalo nk makan luar selalunya area bangsar, bangsar south, mid valley, kl gateway dan KL / Nu Sentral. Lebih dari tu, selalu akan fikir banyak kali. hehehe.

Walaupun KL Gateway dengan ofis, satu station LRT jer, tp coz malas nak menapak, kami pergi naik grab. Hahaha. Sampai jer dekat KL Gateway ni, resto ni dekat LG ye. Berhadapan dengan ruang kosong di bahagian outdoor dia sikit. Mall ni still consider baru. Ada lagi kedai yang masih belum bukak.


Serba sedikit pasal Tamu by Santai ni 

"Launched in 2017, Tamu is brainchild of the Santai group of restaurants. Tamu offers a wide range of mouthwatering desserts and delicious multicultural cuisine; namely Thai, Malaysian and Indonesian. At Tamu, you will enjoy meals that are prepared with love that will bring back fond memories of mom's cooking and a cosy environment that makes you feel at home"

BAHAGIAN LUAR

BAHAGIAN DALAM

For me, its more to Asian Fusion punya food la. I sekali bukak jer menu dia, dah tau nak makan apa, Laksa Johor. Lama x dapat wei. Bila jumpa jer, terus order. Yang lain, ada yang order, Nasi Lemak, Mee Bandung, Tom Yam, Penang Kueh Teow, Kueh Teow Hailam dan Ayam Butter. X lupa juga, dekat sini, ada jual cake. Itu yang penting. Senang nk celebrate besday gurl. Memandangkan kami ramai, kami ambil 3 slice cake dia. Pavlova, Pandan Gula dan Choc Moist.

MENU

MENU

PELBAGAI KEK

Jom usha gambar makanan dulu ye. 

NASI LEMAK

TOM YAM N AYAM BUTTER

MEE BANDUNG

MY LAKSA JOHOR

PENANG KUEH TEOW

My verdict for the Laksa Johor, not to my liking. Portion dia agak besar jugak la. That's a good thing. Tp taste wise, I pernah try yang lagi meletops la. Sorry..tp Mee Bandung dia sedap. Pekat dan cukup rasa. Tom Yam dia pun ok. Hailam pun for me, agak sedap. Ada rasa sesame oil sikit. Tp untuk tekak I la kan. Apa pun, habis semua kitaorang makan. Licin kot. 

Last, dessert time. Sampai tumbang kek dibuatnya. Hahaha. My fav, choc moist dia. Rasa rich in chocolate. Memang sedap gilerzz. Pavlova pun sedap tp manis wei. Berpulun semua nk menghabiskan kek. Besar kot kek dia. Last2 tapau bawak balik ofis. Time kami nk beredar tu, memang full house dah kedai ni. Environment dia memang best. Sesuai untuk office lunch. Coz kitaorang dapat seating di bahagian luar, so memang seronok la. Dapat bergosip dan happening. Dari segi harga, mahal dari biasa sikit la. X leh selalu ni. Sebelum nk bayo..tekejut kitaorang tengok bil. Rupanya, diaorang terpunch lebih. Setiap item tu, lebih satu. Lepas rectify semua, baru kitaorang settlekan bil dia. 

KEK DOWN..

So if u guys are in the area, and looking for some good food or a place to just chill, u guys can come try here. 

Address: KL Gateway Mall, Lot LG 1.09, Piazza Area,, No 2 Jalan Kerinchi, Gerbang Kerinchi Lestari, Kampung Kerinchi, 59200 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

Open : 10am to 945pm. Last order 930pm

Monday, 2 April 2018

Menu Inspirasi dari Dumex Dugro

After event Sesi Mama-Mama Penyayang Dumex Dugro tempoh hari, kami diberi buku resipi yang mengandungi 6 menu items yang boleh dicuba oleh kami semua. So weekend hari tu, I mencuba salah satu resipi dari 6 menu items iaitu Kebab Ikan Comey. Mengikut resipi yang diberi, pakai ikan dory. Tapi memandangkan anak-anak I x berapa nk makan ikan dory, so I gantikan dengan Udang. Kita ubah suai sikit ikut cita rasa anak-anak sendiri. Anak-anak I memang a big fan of udang. Kebab Ikan Comey ni ala-ala food on a stick. Kita cucuk bahan-bahan yang telah diperap semua, dan di masak kemudiannye. Budak-budak memang suka makan makanan yang dicucuk ni. 

Bahan-bahan yang I guna, I ikut citarasa anak-anak I. 
The below is the original recipe:

Bahan-bahan
130g kepingan ikan dory, dadu 10
5 tomato ceri, dibelah 2
10 potongan brokoli, dicelur
1 sudu besar kicap manis
½ sudu besar sos plum
1 sus besar minyak jagung
Hirisan salad untuk sajian

Sos
3 sudu besar susu Dugro®
2 sudu besar air suam
2 sudu besar Thousand Island Dressing
Garam secukup rasa

Cara Penyediaan
1. Gaul ikan, tomato, brokoli, kicap dan sos plum. Biar 10 minit
2. Cucuk ikan, tomato, brokoli pada lidi koktel
3. Panaskan minyak, masak kebab sehingga ikan masak
4. Untuk Sos, kacak semua bahan sehingga sebati. Titiskan ke atas kebab


KEBAB UDANG COMEY

SUSU DAN MAYO JEPUN

MARINATE UDANG, BROKOLI, NENAS DENGAN SOS

Untuk resipi yang I guna, I gantikan ikan dory dengan udang. Tomato ceri tu pun I gantikan dengan nenas. Bagi rasa manis dan masam2 sikit. Sos plum tu juga, I gantikan dengan sos tomato. Semasa memasak udang tu pun, I gunakan sedikit butter instead of minyak. Udang and butter always a good combo. Hehe.

Ini la dia hasil ‘twist’ Kebab Udang Comel..hehehe. Anak-anak memang suka la. Habis semua disambar. Walaupun sayur tu I nampak ada yang letak tepi. Tapi udang tu memang habis licin di makan. Senang saja penyediaan dia. Leh settle dalam 15 minute untuk penyediaan bahan. Untuk marinate, lagi lama lagi sedap la. So boleh marinate malam sebelumnye dalam peti sejuk (dalam masa 12 jam), dalam bekas yang tertutup ye. Senang saja. Lagi-lagi untuk ibu-ibu yang busy macam I ni yang terkejar-kejar apabila balik dari bekerja. Boleh sediakan malam sebelumnye.  Balik aje, terus leh ready kan kebab untuk anak-anak. 

SORRY LA LIGHTING OUT SIKIT. NAMPAK TERANG. HUHU. YG PENTING SEDAP. HEHE

Another resipi yang I cuba sendiri pakai susu Dumex Dugro untuk anak-anak I adalah Peanut Butter Banana Dugro Popsicle. Anak-anak I memang penggemar ais krim. So this time, I nak try buat peanut butter ice cream. Menu ni xde pun dalam resipi tapi coz dah teruja, teruskan buat dessert pulak pakai Susu Dugro.

Bahan-bahan (6 batang ice cream).
2 Biji pisang (yang besar)
2 Sudu besar peanut butter. (I pakai Ladies Choice yang smooth. I x mau yang crunchy2 tu)
½ Cawan susu Dugro® (2 sudu susu Dugro® campur dengan air suam)
1 Sudu kecil gula (boleh guna madu juga)
½ Ekstrak vanilla

Cara Penyediaan
1. Blend semua bahan di atas. 
2. Tuangkan ke dalam mold ice cream (I beli dari Ikea)
3. Bekukan dalam masa 6 jam, atau sampai solid. 


BAHAN-BAHAN UNTUK POPSICLE

DI BLEND

MASUK KAN DALAM ACUAN

BEKUKAN

Tadaa..ini la dia hasil dia. Peanut Butter Banana Dugro® Popsicle. Sangat sedap K. Penuh dengan rasa peanut butter yang berlemak. Orang dewasa pun suka. Anak-anak memang suka habis la, dapat aiskrim la katakan. I guna peanut butter cause anak-anak I memang suka sangat makan peanut butter. Kekadang kena sorokkan botol peanut butter tu. Kalo x, tau-tau je diaorang dah makan begitu saja. 


SIAP DAH. ICE CREAM DIA AGAK PEKAT SIKIT. NEXT TIME, KENA ADD ON CHOCOLATE..

Harapan I adalah untuk memberikan makanan yang sihat dan terbaik untuk anak-anak. Walaupun kekadang masa menjadi penghalang, di mana sebagai ibu bekerjaya, terpaksa kejar masa untuk settle kan semua benda, termasuk la memasak dan menyediakan makanan untuk anak-anak. Walaupun, anak-anak I boleh juga dikategorikan seabgai picky eater, tapi setakat ni, mereka akan makan apa jua masakan yang I masak untuk mereka. Terharu coz I sendiri tau I x berapa arif bab-bab masakan ni. Jadi I akan buat sebaik mungkin bagi memberikan anak-anak makanan yang terbaik untuk tumbesaran mereka. 

Ditambah pulak, anak-anak I memang x boleh ketinggalan minum susu Dugro® setiap hari. Celik mata je mintak minum susu. Hahaha. Pakar nutrisi recommend pengambilan dalam 2-3 gelas dalam sehari. So setakat ni, anak-anak I memang mengikut piawaian recommendation pihak Dumex Dugro la. Hehe. Diaorang memang selalunya minum 3 kali sehari. Apa pun, I really do hope that there will be more future events organized by Dumex Dugro. Memang banyak sangat membantu dalam memberikan info berkenaan kepentingan nutrisi anak-anak. Keep it up #teamdugro.

For more info please visit Dumex Dugro Facebook Page -->click HERE




Samsonite First Ever E-commerce Platform

Siapa yang selalu travel ni, mesti selalu mencari beg yang sesuai untuk bawa apabila pergi travel. Sama ada travel sebab business, leisure, atau bersama family. You ols mesti pernah dengar pasal jenama Samsonite kan. Sekarang travelers semua boleh membeli barangan Samsonite secara Online dimana Samsonite telah melancarkam their first ever e-commerce platform dekat Malaysia providing customers dengan pelbagai range product secara online. 


Yang best pasal online ni, x perlu pun nak pergi ke physical store dia unutk mencari barangan Samsonite. Dengan a click of a button, dah leh shopping untuk bawak pi travel. Convenient kan. Just log into their website – https//www.samsonite.com.my/ or click HERE untuk browse through their products. 

The process of ordering is as below :-
“. Once they come across an item which they would like to purchase, they can add it to their virtual shopping cart and click “Checkout” when they are done shopping. All payments made through the website are done via secure platform for convenience and peace of mind. Upon payment and confirmation, the products are delivered right to customers’ doorsteps within three working days. “

3 hari bekerja je tau. Cepat dan pantas. 

Travelers can now shop online at their ease and convenience anytime and anywhere for latest products under the Samsonite range such as Samsonite, Samsonite Red and American Tourister. This comes after Samsonite (Malaysia) Sdn. Bhd. launched its first ever official Samsonite e-commerce platform in Malaysia, giving customers access to the full range of products online. 

Some information regarding Samsonite :
“Samsonite is one of the world’s largest and trusted designers and distributors in the luggage industry. First established in 1910, the brand was the brainchild of Jesse Shwayder, who envisioned crafting the finest quality luggage that would be able to endure the perils of travel. Today, Samsonite remains dedicated to its core principle, to further expand Shwayder’s vision globally to meet every traveller’s need with resilient and finely crafted products through innovative technology, materials and design.”

Jom kengkawan, sesiapa yang tengah usha-usha beg untuk travel ni, apa kata shopping online di Samsonite website. 

Happy Shopping u ols.

Wednesday, 28 March 2018

Short Trip to Port Dickson 2018 – Glory Beach Resort

Banyak sebenarnya entry tertunggak untuk travel 2017. Tapi xpe..we take it slow. So I tulis dulu, travel entry 2018 dulu. Coz itu yang fresh lagi dalam ingatan. Haha.

Family Day sebelah mr hubby tahun 2018 kali ni di Port Dickson. Pada mulanya xde la nak join cause mula-mula ingatkan x ramai yang pergi. Plan asal bukan family day pun. Last minute baru kitaorang tau yang kitaorang je yang x ikut. So, last minute tu jugak la booking bilik. Kami share bilik dengan adik ipar. So book via Traveloka untuk 3 bedroom di Glory Beach Resort PD. Kami pergi satu malam jer ni. Yg lain, ada yang pergi 2 malam. 

Memandangkan rumah dengan PD ni x jauh mana, so kami bertolak sebelum tengahari. Plan nye nk buat BBQ bila dekat PD nanti. So kami bawak Kambing perap untuk BBQ tu nanti. Kenapa Glory Beach Resort? Cause salah satu ipar duai ada dapat bilik murah. Tp kami x dpt la bilik yang murah tu. Kami kena bayar harga standard saja. Tp nasib baik la share cos for me, harga dia macam mahal sikit la. 

Time nk check in, yang ni first time I alami tau. Kami sampai dalam sejam awal. Kaunter check in langsung x mau layan. Katanya pukul 3 baru leh check in. Tp pelik jugak. Fully book ke sampai xde bilik langsung. So dalam pukul 245, I beratur balik. Time ni, barisan dia mak aii, panjang giler, tp I layan kan saja. Kalo x, bila pulak nk check in nye. Nasib baik check in cepat. Time ni I x tau lagi tp rupanya kena mintak remote TV dekat kaunter. So sesiapa nk pergi, mintak awal-awal remote tv tu coz bila dah masuk bilik, x jumpa remote, dah malas dah nk turun balik mintak dekat kaunter. Terpaksa jd McGyver cari mana button dekat TV. Hahaha. McGyver la sangat kan. 



Masuk je bilik, dapat view kearah swimming pool. For me, Glory beach ni agak besar. Boleh accommodate ramai orang dalam satu masa. 3 bedroom kami ni, dua yang besar (two singles beds) dan satu bilik yang one single bed la. Bilik air ada dua. Dalam setiap bilik yang besar la. Kalo dewasa tu, dalam 5 orang la cun-cun. Tp coz kami 4 dewasa, yang lain semua comey-comey, so just nice la. Ruang TV pun ok. Luas. Anak-anak ada space lagi untuk berkeja sana-sini. Ada ruang dry kitchen, tp yg x best nye, faucet dia bocor. So tiap kali bukak, terus melimpah atas meja. Dah jadi satu hal nk mengelap. 








First glance dh tau yang resort ni agak lama. Dari segi kebersihan bilik, bg I ok lagi. Just ada bocor sikit, tandas x leh flush, ada satu kunci saja dan remote xde dlm bilik. Dari segi lain pulak, water heater n pressure ok, kuat. Aircond pun sama, kuat lagi. Overall, boleh diterima lagi walaupun ada minor defect sikit. Dr segi design, memang nampak old school sikit la, tp for me, I ok jer. Hehe. Anak-anak memang excited la, diaorang mmg suka tido-tido hotel ni. 



Yang paling best, sangat dekat dengan pantai ok. Turun je leh bukak kasut, main pasir. Petang tu, air belum pasang lagi so budak-budak seronok la mandi. Tp macam biasa, budak bandar, bila kaki cecah je pasir, terus rasa geli la, itu la ini la. Hahah. Adoi, sabo je la. Tp lepas tu, nasib dah ok. semua duk main sand castle and mandi manda.




Dari segi breakfast, x banyak choice tp yang ada pun agak sedap jugak. Ada
 pancake, bubur, nasi lemak, omelette station, mee goreng, roti bakar, salad bar dan macam-macam lagi la. Tp pagi tu, agak ramai dalam satu masa. Nasib dapat jumpa table yang kosong. I sendiri x pernah tengok resort yang sepenuh ini. Memang ramai. 




Ada juga mini palyground bersebelahan dengan pool dia. Swimming pool dia ada dua, satu dewasa dan satu lagi untuk kanak-kanak. Ni jugak kiranya first time I tengok, swimming pool dia penuh dengan manusia. Padat giler. Termasuk kitaorang sekali la. Dah anak-anak duk memintak nk mandi, so kami pun layan kan saja. Semalam dah mandi pantai, so hari ni mandi swimming pool pulak. Hari tu, slide tu under construction lagi. Kitaorang x lama pun mandi, dalam sejam saja. I x berenang pun, Sejam tu duduk dekat tepi pool. Rendam badan tengok anak-anak. 



Dekat Glory ni ada juga Mini Petting Zoo tp ada masa-masa dia la. Kami x masuk pun, just jenguk-jenguk saja. Ada arnab, turtle dan burung rasanya. Tp hari tu I nampak bunny saja la.



Malam sebelumnye, kami membakar di bahagian yang dibenarkan untuk BBQ. X silap kena bayar tuk BBQ dekat tempat dia. X termasuk dalam pakej bilik. Malam tu, memang ramai yang buat BBQ. So kalo nk dapatkan port yang best, memang kena chop awal-awal. Kami dapat dekat hujung-hujung. Tp agak private jugak la. Sampai ke malam kami BBQ. Banyak giler makanan. I tukang membakar sosej. Sampai kesudah duk membakar. Hehehe. Anak-anak pun ada yang dah tido time tu. Lps tu jenuh la pulak nk mengangkat sampai ke bilik. 

Overall, for me, tempat ni ada pro n cons. Pro dia, yang paling best, dekat gilerzz dekat pantai. Turun je dari hotel, leh jejak pasir dah. Leh terus terjun, bila air pasang. Dari bilik pun, pemandangan memang cantik sangat. Rasa damai je. Pool pun agak besar. Ada pelbagai aktiviti untuk anak-anak. Rasanya ini diantara winning points hotel ni. Bilik agak selesa tp for me, agak mahal sedikit untuk keadaan bilik dan facilities yang I nampak hari tu. Tp itu just my opinion. Apa pun, I had a blast that weekend.

❤❤


Monday, 26 March 2018

Sesi Mama-Mama Penyayang Dumex Dugro Event

Dua minggu lepas I attended satu mommies event by Dumex Dugro, “Sesi Mama2 Penyayang Dumex Dugro”. Anak-anak I sememangnye minum susu formula Dumex Dugro ni. Memang satu experience yang luar biasa bila dapat bersama-sama dalam event tu. Event ni encourages mommies-mommies untuk berkongsi dan juga belajar from one mommy to another. Ramai pernah dengar pasal susu Dumex Dugro ni kan. Susu Formula Dumex Dugro ni dirumus dengan lebih lagi DHA*, Omega 3 dan Omega 6 serta lcFOS unik, serat untuk para ibu yang sentiasa ingin memberi Si Manja mereka lebih lagi nutrisi.

MY FIRST TIME JOINING DUMEX DUGRO EVENT

Dumex Dugro® mengandungi kandungan DHA tertinggi*. DHA adalah komponen utama otak dan retina mata. Dugro® juga mengandungi Omega 3 dan Omega 6. Omega 3 & Omega 6 adalah acid lemak penting yang tidak boleh dihasilkan oleh tubuh manusia. Ianya mesti diperolehi daripada makanan ataupun susu formula. Pengambilan Omega 3 dan Omega 6 yang secukupnya dapat membantu pembelajaran dan pemikiran Si Manja.

Dumex Dugro® merupakan satu-satunya jenama yang mengandungi IcFOS (long-chain fructooligosaccharides), sejenis serat.

Dengan ramuan yang memberikan si kecil penuh nutrisi, sememangnya ramai mommies-mommies di luar sana yang menjadikan susu Dumex Dugro sebagai pilihan untuk anak-anak.

Semua yang hadir dalam event hari tu adalah mommies-mommies semuanya. Seronok apabila dapat berjumpa dan berkongsi pengalaman dan tips-tips parenting masing-masing dalam event tu.

Semasa di event tu, kami dikejutkan dengan kehadiran celebrity Chef, Chef Lin dan juga dua artis yang sememangnya cukup terkenal. Two hot mummies which are Yana Samsudin dan juga Diana Amir. Seronok jumpa artis. Haha. Topic event kami hari tu adalah “6 days dinner recipe menu that are affordable, simple and nutritious”.  Bersama-sama dengan Chef Lin hari tu, kami diberi tips dan cara-cara menyediakan menu-menu yang ringkas dan simple menggunakan susu Dugro dalam masakan harian untuk anak-anak.  Chef Lin juga telah membuat demo masakan menu-menu dengan mengunakan susu dugro. Chef Lin makes it so easy. Nampak mudah dan cepat je bila Chef Lin buat demo. During demo tu, kami diberitahu yang kitaorang semua kena masak dua hidangan yang sama dengan apa yang Chef Lin masak. Oh My!! Hahaha. Cabaran diterima. I sendiri tak pernah terfikir nak gunakan susu dugro sebagai salah satu ingredients dalam masakan untuk anak-anak. Memang an eye opener. Rupanya pelbagai menu kita boleh pelbagaikan dengan menggunakan susu Dumex Dugro ni. Yana dan Diana juga banyak menghidupkan suasana di mana mereka juga banyak memberi pertanyaan dan juga berkongsi pengalaman dengan anak-anak mereka.

 6 menu yang dipamerkan 

BURGER AYAM SAYANGKU

PASTA SI MANJA

NASI GORENG MERIAH

QUICHE AYAM CENDAWAN

BUBUR IKAN RIANG RIA

KEBAB IKAN COMEL

Di event tu, kami diberi dua resipi untuk kami hasilkan. Cooking Class bersama-sama dengan mommies-mommies semua. Berdebar jugak la kan. Haha. Nasib baik kami semua buat secara kumpulan untuk menghasilkan 2 resipi yang diberi iaitu, Quiche Ayam Cendawan dan juga Kebab Ikan Comel. For me, resipi dia sangat mudah dan rasanya sangat sedap. Bukan kanak-kanak aje yang suka. Orang dewasa pun suka. Sebagai seorang ibu yang berkerja, memang perlukan masa untuk menyediakan makanan yang sihat dan cepat untuk anak-anak ni. Tapi dengan adanya menu-menu ni, ia memberikan kita mommies ni the inspiration to try. Dalam 30 minit, pelbagai menu boleh dihasilkan untuk si kecil.

 
MEMASAK PUN KENA ADA STYLE, SAMBIL2 TU BERGAMBAR DENGAN YANA DULU

WORKSTATION HARI TU. 

AHLI GROUP MOMMIES
SEBELUM KE OVEN

HASIL TEAMWORK 

Habis jer sesi masak-masak, mesti la sesi makan-makan pulak. Sedap hasil tangan mommies-mommies semua. Makanan penuh kasih sayang. Sesi Q&A di penghujung event juga memberi banyak sangat information yang sememangnye berguna. Bersama-sama hari tu, diantara pasukan Careline Dumex Dugro yang sememangnye arif pasal nutrisi anak-anak. Ramai yang bertanyakan soalan pasal penyimpanan dan penyediaan makanan untuk si kecil. Dugro sangat professional dan sangat proactive dalam memberikan response kepada participants semua.


CARELINE DUMEX DUGRO YANG SANGAT EXPERIENCE 

SESI Q&A

Kalo korang nk tahu, Dumex Dugro ni ada 24x7 Careline tau. Penasihat pasukan Careline Dumex Dugro terdiri daripada para ibu, bekas jururawat, bidan, pakar diet dan pakar nutrisi berpengalaman yang sedia mendengar dan menawarkan nasihat untuk anda dan Si Manja. Boleh menghubungi 1800 38 1038 untuk meyuarakan sebarang masalah berkenaan anak anda.

Dumex Dugro sememangnya banyak membantu mommies-mommies dengan memberi sokongan dalam journey mommies’ semua untuk membesarkan anak-anak. Jadi mommy ni banyak cabaran dia. Memang kena equip kan diri kita dangan ilmu pasal parenting dan nutrisi anak-anak. Events like this, which are organized by working mommies for mommies like us, memang sangat terbaik.

Pengalaman I sendiri apabila join event hari tu, memang best la. Dapat bersama-sama dengan rakan media semua, berkongsi tips, dapat pulak jumpa Yana, Diana Amir dan juga Chef Lin, yang mana mereka juga banyak bertanyakan soalan dan memberi positive feedback. Pasukan Dumex Dugro Careline juga sangat berpengalaman. Antara tips-tips yang menarik adalah cara penyimpanan makanan. Tips to freeze food. Lepas masak semua, pastikan kita bekukan item makanan tu satu persatu ye. To be frozen individually. I selalu kalo nk bekukan, bekukan semua sekali. Memang satu tips yang I sendiri tak tau sebelum ni. Kekadang sebagai ibu ni, x sempat nk menyediakan makanan bila balik dari keje. So bila kita bekukan makanan siap2, senang je untuk kita lepas tu panaskan makanan tu untuk anak-anak kita. Kami diberi 6 resipi menu sihat. Kebab Ikan Comel, Bubur Ikan Riang Ria, Nasi Goreng Meriah, Burger Ayam Sayangku, Quiche Ayam dan Cendawan Enak dan juga Pasta Si Manja. Wah..x sabar nak mencuba. All six menu ni, memang sesuai untuk ibu bekerjaya yang busy macam I ni. Hehe

BERGAMBAR DULU DENGAN ARTIS SEBELUM BALIK. KENANGAN

Before heading back, kitaorang semua dapat goodie bags from Dugro. Thank you so much for all the items. One that caught my attention, was the Play Mat. Now, Dugro tengah offer gift with purchase, the 2-in-1 Playmat + Storage Bag. This Playmat + Storage Bag memang sangat berguna. Anak-anak siap berebut kot. Beli mana-mana 2 Pek 900 gram (Any variant & While stock last tau), boleh dapat this 2-in-1 Playmant + Storage Bag. Three designs all together. I got the pink one. Banyak kegunaan Playmat + Storage Bag ni. Its good for story telling and playtime for the kids, storage, pack for picnic and its washable. A feature mommies semua memang suka.

PICS FROM DUEMX DUGRO WEBSITE

Untuk more info, boleh dapatkan di website Dugro tau. Click disini : DUMEX DUGRO

Event tu telah berlangsung :

Date : March 18th
Time : 10am-2pm
Location : The Cooking House, 173, Jalan Maarof, Bangsar Park, 59000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Hopefully there will be more events like this in the future. Looking forward to one.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...