Saturday, 14 April 2018

Santai-santai di Inside Scoop IOI City Mall Putrajaya

Selepas sesi shopping-shopping dekat IOI City Mall minggu lepas, kitaorang decide tuk lepak2 kejap, rehatkan kaki dan basahkan tekak sikit. Hehehe. Anak2 pun ngadu penat. Cheh. Lama wei x shopping, so bila dapat shopping, terus rasa best. Hahaha. Poyo kan. Sebenararnya takde plan pun nk makan sini. X tau pun sebenarnya kewujudan kedai ni. Time lalu tu, nampak ada couple tengah makan waffle kaler hitam. Terus usha menu lepas tu.. Then terus ajak husband minum petang santai-santai jap dekat situ. Apa nama kedai ni --> Inside Scoop


CHOICES OF ICE CREAM

Some info on Inside Scoop (Info from their web)

Inside Scoop started churning ice cream in 2013, in a cosy store in Bangsar. Noticing a gap in the premium ice cream market where it was predominantly served by international chains, we set out to make great ice cream that is inspired by our Malaysian taste buds, eating experiences (which is a fair bit!) and current trends.

We opened our doors with 16 flavours, but we are constantly testing out new ice cream flavours  and we now have way more than 31 flavours (actually more than 70!) on rotation.

At Inside Scoop, only the best ingredients goes into our ice cream. The fresh milk that we use is churned into ice cream within a couple of days of the cows being milked, our durians are carefully sourced from Raub (yes – going on durian eating trips is actually part of the job!), our tea is from Cameron Highlands, and our traditionally made gula melaka comes from Melaka.

Sekarang terdapat banyak outlet diseluruh negara. Boleh check the full list of outlet dekat sini ye : Click HERE

Terdapat pelbagai choice waffle. Ada Charcoal, Banana, Nutella & Salted Egg Yolk. Boleh pilih yang special edition jugak, which is their Peanut Butter Jelly or Choc tapi I nk try their Nutella Waffles with two scoops of ice cream. Choice of ice cream kat kedai tu yang buat I dan anak-anak teruja. Tp memandangkan I bawak anak-anak2, so last2 choice anak2 la, kalo x, buat drama pulak dekat situ. Sabo je la. Tp time tu, pekerja dia rajin memberi I sample. I dapat la rasa Ferrero Rocher Ice Cream, Cookies & Cream, Teh Tarik, Unicorn, Milo Dinosaur..banyak gak I cuba. Last2 kitaorang pilih Unicorn & Milo Dinosaur tu. Unicorn ni masam sikit coz rasa ada berries dalam ni. So orang dewasa suka la. Anak I suka coz kaler dia cantik Cheh. Xpe, mama habiskan yang ni. Hahaha

TGN BEREBUT

ARAH TEPI

Sampai jer, semua berebut. Waffles dia seriously memang sedap. Rasa ke'nutella'an dia. Memang crunchy. Baru lepas masak kan. So hot plus cold, memang combo yang best la. Ice Cream dia memang membantu menyedapkan lagi. Rasa sekelip mata habis. Maklumla, lima tangan kan. Memang nk repeat balik la kedai ni. Sedap wei. I ada jugak order CafĂ© Latte dia. Perghh, pekat. Nasib I x pening. Hahaha. 
Tempat lepak dia pun agak comel jer. Kalo dating berdua, still romantik gak rr..leh suap2 ice cream n waffles..gitu ❤❤

CAFE LATTE

CAFE LATTE

So kalo tetibe craving nk ice cream with waffles, this is the place. Satu level dengan Food Court, berdekatan juga, bersebelahan dengan Juice Work.

Happy Weekend u ols. 

Address : S-K3,Second Floor IOI City Mall, Lebuh IRC, IOI Resort City

Tuesday, 3 April 2018

Lunch @ Tamu by Santai KL Gateway Mall

Bila fikir nk makan dekat mana, selalu jadi blurr coz sampai dah x tau nk makan mana bila lunch hour. So this time around, kitaorang nk sambut birthday salah sorang geng ofismate. Kitaorang ni suka makan luar lagi2 bab nak sambut besday ni. Fikir punya fikir, still x tau nk makan apa. Hahaha. Mula-mula plan pergi je KL Sentral. Sampai sana baru fikir. Gitu kan. Last2 ada kakak ofis tu cadangkan makan di Tamu by Santai di KL Gateway Mall. So kitaorang pun on je la. Tempat pilihan kitaorang kalo nk makan luar selalunya area bangsar, bangsar south, mid valley, kl gateway dan KL / Nu Sentral. Lebih dari tu, selalu akan fikir banyak kali. hehehe.

Walaupun KL Gateway dengan ofis, satu station LRT jer, tp coz malas nak menapak, kami pergi naik grab. Hahaha. Sampai jer dekat KL Gateway ni, resto ni dekat LG ye. Berhadapan dengan ruang kosong di bahagian outdoor dia sikit. Mall ni still consider baru. Ada lagi kedai yang masih belum bukak.


Serba sedikit pasal Tamu by Santai ni 

"Launched in 2017, Tamu is brainchild of the Santai group of restaurants. Tamu offers a wide range of mouthwatering desserts and delicious multicultural cuisine; namely Thai, Malaysian and Indonesian. At Tamu, you will enjoy meals that are prepared with love that will bring back fond memories of mom's cooking and a cosy environment that makes you feel at home"

BAHAGIAN LUAR

BAHAGIAN DALAM

For me, its more to Asian Fusion punya food la. I sekali bukak jer menu dia, dah tau nak makan apa, Laksa Johor. Lama x dapat wei. Bila jumpa jer, terus order. Yang lain, ada yang order, Nasi Lemak, Mee Bandung, Tom Yam, Penang Kueh Teow, Kueh Teow Hailam dan Ayam Butter. X lupa juga, dekat sini, ada jual cake. Itu yang penting. Senang nk celebrate besday gurl. Memandangkan kami ramai, kami ambil 3 slice cake dia. Pavlova, Pandan Gula dan Choc Moist.

MENU

MENU

PELBAGAI KEK

Jom usha gambar makanan dulu ye. 

NASI LEMAK

TOM YAM N AYAM BUTTER

MEE BANDUNG

MY LAKSA JOHOR

PENANG KUEH TEOW

My verdict for the Laksa Johor, not to my liking. Portion dia agak besar jugak la. That's a good thing. Tp taste wise, I pernah try yang lagi meletops la. Sorry..tp Mee Bandung dia sedap. Pekat dan cukup rasa. Tom Yam dia pun ok. Hailam pun for me, agak sedap. Ada rasa sesame oil sikit. Tp untuk tekak I la kan. Apa pun, habis semua kitaorang makan. Licin kot. 

Last, dessert time. Sampai tumbang kek dibuatnya. Hahaha. My fav, choc moist dia. Rasa rich in chocolate. Memang sedap gilerzz. Pavlova pun sedap tp manis wei. Berpulun semua nk menghabiskan kek. Besar kot kek dia. Last2 tapau bawak balik ofis. Time kami nk beredar tu, memang full house dah kedai ni. Environment dia memang best. Sesuai untuk office lunch. Coz kitaorang dapat seating di bahagian luar, so memang seronok la. Dapat bergosip dan happening. Dari segi harga, mahal dari biasa sikit la. X leh selalu ni. Sebelum nk bayo..tekejut kitaorang tengok bil. Rupanya, diaorang terpunch lebih. Setiap item tu, lebih satu. Lepas rectify semua, baru kitaorang settlekan bil dia. 

KEK DOWN..

So if u guys are in the area, and looking for some good food or a place to just chill, u guys can come try here. 

Address: KL Gateway Mall, Lot LG 1.09, Piazza Area,, No 2 Jalan Kerinchi, Gerbang Kerinchi Lestari, Kampung Kerinchi, 59200 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

Open : 10am to 945pm. Last order 930pm

Monday, 2 April 2018

Menu Inspirasi dari Dumex Dugro

After event Sesi Mama-Mama Penyayang Dumex Dugro tempoh hari, kami diberi buku resipi yang mengandungi 6 menu items yang boleh dicuba oleh kami semua. So weekend hari tu, I mencuba salah satu resipi dari 6 menu items iaitu Kebab Ikan Comey. Mengikut resipi yang diberi, pakai ikan dory. Tapi memandangkan anak-anak I x berapa nk makan ikan dory, so I gantikan dengan Udang. Kita ubah suai sikit ikut cita rasa anak-anak sendiri. Anak-anak I memang a big fan of udang. Kebab Ikan Comey ni ala-ala food on a stick. Kita cucuk bahan-bahan yang telah diperap semua, dan di masak kemudiannye. Budak-budak memang suka makan makanan yang dicucuk ni. 

Bahan-bahan yang I guna, I ikut citarasa anak-anak I. 
The below is the original recipe:

Bahan-bahan
130g kepingan ikan dory, dadu 10
5 tomato ceri, dibelah 2
10 potongan brokoli, dicelur
1 sudu besar kicap manis
½ sudu besar sos plum
1 sus besar minyak jagung
Hirisan salad untuk sajian

Sos
3 sudu besar susu Dugro®
2 sudu besar air suam
2 sudu besar Thousand Island Dressing
Garam secukup rasa

Cara Penyediaan
1. Gaul ikan, tomato, brokoli, kicap dan sos plum. Biar 10 minit
2. Cucuk ikan, tomato, brokoli pada lidi koktel
3. Panaskan minyak, masak kebab sehingga ikan masak
4. Untuk Sos, kacak semua bahan sehingga sebati. Titiskan ke atas kebab


KEBAB UDANG COMEY

SUSU DAN MAYO JEPUN

MARINATE UDANG, BROKOLI, NENAS DENGAN SOS

Untuk resipi yang I guna, I gantikan ikan dory dengan udang. Tomato ceri tu pun I gantikan dengan nenas. Bagi rasa manis dan masam2 sikit. Sos plum tu juga, I gantikan dengan sos tomato. Semasa memasak udang tu pun, I gunakan sedikit butter instead of minyak. Udang and butter always a good combo. Hehe.

Ini la dia hasil ‘twist’ Kebab Udang Comel..hehehe. Anak-anak memang suka la. Habis semua disambar. Walaupun sayur tu I nampak ada yang letak tepi. Tapi udang tu memang habis licin di makan. Senang saja penyediaan dia. Leh settle dalam 15 minute untuk penyediaan bahan. Untuk marinate, lagi lama lagi sedap la. So boleh marinate malam sebelumnye dalam peti sejuk (dalam masa 12 jam), dalam bekas yang tertutup ye. Senang saja. Lagi-lagi untuk ibu-ibu yang busy macam I ni yang terkejar-kejar apabila balik dari bekerja. Boleh sediakan malam sebelumnye.  Balik aje, terus leh ready kan kebab untuk anak-anak. 

SORRY LA LIGHTING OUT SIKIT. NAMPAK TERANG. HUHU. YG PENTING SEDAP. HEHE

Another resipi yang I cuba sendiri pakai susu Dumex Dugro untuk anak-anak I adalah Peanut Butter Banana Dugro Popsicle. Anak-anak I memang penggemar ais krim. So this time, I nak try buat peanut butter ice cream. Menu ni xde pun dalam resipi tapi coz dah teruja, teruskan buat dessert pulak pakai Susu Dugro.

Bahan-bahan (6 batang ice cream).
2 Biji pisang (yang besar)
2 Sudu besar peanut butter. (I pakai Ladies Choice yang smooth. I x mau yang crunchy2 tu)
½ Cawan susu Dugro® (2 sudu susu Dugro® campur dengan air suam)
1 Sudu kecil gula (boleh guna madu juga)
½ Ekstrak vanilla

Cara Penyediaan
1. Blend semua bahan di atas. 
2. Tuangkan ke dalam mold ice cream (I beli dari Ikea)
3. Bekukan dalam masa 6 jam, atau sampai solid. 


BAHAN-BAHAN UNTUK POPSICLE

DI BLEND

MASUK KAN DALAM ACUAN

BEKUKAN

Tadaa..ini la dia hasil dia. Peanut Butter Banana Dugro® Popsicle. Sangat sedap K. Penuh dengan rasa peanut butter yang berlemak. Orang dewasa pun suka. Anak-anak memang suka habis la, dapat aiskrim la katakan. I guna peanut butter cause anak-anak I memang suka sangat makan peanut butter. Kekadang kena sorokkan botol peanut butter tu. Kalo x, tau-tau je diaorang dah makan begitu saja. 


SIAP DAH. ICE CREAM DIA AGAK PEKAT SIKIT. NEXT TIME, KENA ADD ON CHOCOLATE..

Harapan I adalah untuk memberikan makanan yang sihat dan terbaik untuk anak-anak. Walaupun kekadang masa menjadi penghalang, di mana sebagai ibu bekerjaya, terpaksa kejar masa untuk settle kan semua benda, termasuk la memasak dan menyediakan makanan untuk anak-anak. Walaupun, anak-anak I boleh juga dikategorikan seabgai picky eater, tapi setakat ni, mereka akan makan apa jua masakan yang I masak untuk mereka. Terharu coz I sendiri tau I x berapa arif bab-bab masakan ni. Jadi I akan buat sebaik mungkin bagi memberikan anak-anak makanan yang terbaik untuk tumbesaran mereka. 

Ditambah pulak, anak-anak I memang x boleh ketinggalan minum susu Dugro® setiap hari. Celik mata je mintak minum susu. Hahaha. Pakar nutrisi recommend pengambilan dalam 2-3 gelas dalam sehari. So setakat ni, anak-anak I memang mengikut piawaian recommendation pihak Dumex Dugro la. Hehe. Diaorang memang selalunya minum 3 kali sehari. Apa pun, I really do hope that there will be more future events organized by Dumex Dugro. Memang banyak sangat membantu dalam memberikan info berkenaan kepentingan nutrisi anak-anak. Keep it up #teamdugro.

For more info please visit Dumex Dugro Facebook Page -->click HERE




Samsonite First Ever E-commerce Platform

Siapa yang selalu travel ni, mesti selalu mencari beg yang sesuai untuk bawa apabila pergi travel. Sama ada travel sebab business, leisure, atau bersama family. You ols mesti pernah dengar pasal jenama Samsonite kan. Sekarang travelers semua boleh membeli barangan Samsonite secara Online dimana Samsonite telah melancarkam their first ever e-commerce platform dekat Malaysia providing customers dengan pelbagai range product secara online. 


Yang best pasal online ni, x perlu pun nak pergi ke physical store dia unutk mencari barangan Samsonite. Dengan a click of a button, dah leh shopping untuk bawak pi travel. Convenient kan. Just log into their website – https//www.samsonite.com.my/ or click HERE untuk browse through their products. 

The process of ordering is as below :-
“. Once they come across an item which they would like to purchase, they can add it to their virtual shopping cart and click “Checkout” when they are done shopping. All payments made through the website are done via secure platform for convenience and peace of mind. Upon payment and confirmation, the products are delivered right to customers’ doorsteps within three working days. “

3 hari bekerja je tau. Cepat dan pantas. 

Travelers can now shop online at their ease and convenience anytime and anywhere for latest products under the Samsonite range such as Samsonite, Samsonite Red and American Tourister. This comes after Samsonite (Malaysia) Sdn. Bhd. launched its first ever official Samsonite e-commerce platform in Malaysia, giving customers access to the full range of products online. 

Some information regarding Samsonite :
“Samsonite is one of the world’s largest and trusted designers and distributors in the luggage industry. First established in 1910, the brand was the brainchild of Jesse Shwayder, who envisioned crafting the finest quality luggage that would be able to endure the perils of travel. Today, Samsonite remains dedicated to its core principle, to further expand Shwayder’s vision globally to meet every traveller’s need with resilient and finely crafted products through innovative technology, materials and design.”

Jom kengkawan, sesiapa yang tengah usha-usha beg untuk travel ni, apa kata shopping online di Samsonite website. 

Happy Shopping u ols.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...